X KAPAT
X KAPAT
Karabük'e Hoşgeldiniz... Karabük Seni Bekliyor! Hemen üye olun veya giriş yapın...
Facebook İle Oturum Açın
veya
Şifremi Unuttum
Kayıtlı Değil misiniz? Hemen Hesap Oluşturun

Safranbolu’da Görmeniz Gereken 10 Yer

KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE KARABÜK Safranbolu’da Görmeniz Gereken 10 Yer

3 yıl önce 1352 Okunma
YAZAR : Kemal Kaya

UNESCO dünya kültür mirası listesine 1994’te giren Safranbolu, Roma İmparatorluğunda Paflagonya olarak adlandırılan bir bölgede bulunan Safranbolu toprakları tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış.

Kentin tarihi geçmişinde en üstün ekonomik ve kültürel düzeyine Osmanlı döneminde ulaşmış. 17. yüzyılda İstanbul-Sinop Karayolu üzerinde yer alması nedeniyle büyük gelişim göstermiş. Büyük kervanların konakladığı, binden fazla konağa sahip bir yerleşim yeri haline gelmiş.

Osmanlı’nın çökmesi ve Cumhurtiyetin kurulması sonrasında yeni kurulan Karabük şehrine ülkenin en büyük demir çelik fabrikasının açılmasıyla birlikte, tarım ve ticaret ile uğraşan hemen hemen herkes bu işletmede çalışmaya başlamış. Safranbolu’nın yavaş yavaş eski parlak günleri geride kalmış.

Kaderine terk edilen, yavaş yavaş görkemli değerlerini kaybetmeye başlayan kentin kaderini bir belgesel değiştirmeye yetti. Türk belgesel tarihinin önemli isimlerinden Süha Arın’ın 1976 yılında çektiği ‘Safranbolu’da Zaman’ filmi sonrası Safranbolu adeta yaşama tekrar döndü.

Safranbolu asıl ününü tabi sahip olduğu kültürel mirası ve mimarisi ile kazanmış bir kent. Sadece konakları değil kentin kendisi çok başarılı şehir mimarisi örnekleri ile dolu. Her sokağı gezmeye değer güzellikte.

Günübirlik ziyaretin ötesinde, bir hafta sonunu veya kısa bir yaz tatilinizi bu şirin ilçemize ayrın. Dört mevsim ziyaret edebilirsiniz. Sonbaharın bin bir rengi bu kente apayrı bir hava veriyor. Instagram @yoldaolmak hesabımdan beni takip edebilirsiniz.

Safranbolu Gezilecek Yerler

Gözalıcı Safranbolu evleri, kışlık olarak bilinen ‘şehir’ ve ‘bağlar’ olarak bilinen yazlık kesimde gruplanmış. Safranbolu gezilecek yerlerin çoğu bu bölgede yer alıyor. Ancak arazi engebeli ve bol yokuşlu. Taş döşeli yolları, buralarda topuklularla gezinmeye niyetlenenleri üzecek cinsten.

Safranbolu’nun Arnavut kaldırımlı sokaklarını keşfetmenin bir yolu da bisiklet. Birçok noktada kiralayabileceğiniz bisikletlerle tarihi dokunun içine pedal çevirebilirsiniz. Yine Safranbolu merkezinde yer alan tarihi mekanları meydandan kalkan golf arabalarıyla da gezebilirsiniz. Bu turda rehberlik hizmeti de sağlanıyor.

Safranbolu’ya 20 kilometre uzaklıktaki Yörük köyü, eski evleri ile ünlü. Safranbolu’nun en eski evi olarak bilinen ve 450 yıldır ayakta olan Odabaşı Evi’ni mutlaka görmelisiniz. Köye giden yolda bulunan Hıdırlık Tepesinde durup Safranbolu’yu tepeden izleyin.

Arasta Çarşısı olarak bilinen Safranbolu Yemeniciler Çarşısı, her sokağını dikkat keserek gezmeniz gereken yerlerden. Tarihi çarşıda eskiden yemeni ustalarının dükkanları varmış, ancak geriye sadece Erhan Usta’nın dükkanı kalmış. Uğrayıp birer yemeni edinebilirsiniz.

Sadece çarşı merkeziyle sınırlı kalmayın. Safranbolu’nun yüksek rakımlı kuzeybatısında yer alan Bağlar bölgesinde, tarihi konaklar ve yazlık evler sıralanıyor. Şahane bir doğaya sahip olan Safranbolu’da Şeker Kanyonu ve Yenice Ormanları’nda yürüyüşe çıkıp, Safranbolu’nun bambaşka bir yüzü ile tanışın.